اصول طراحی تجربه URL محصول

طراحی URL محصول یکی از مواردی است که اکثرا در طراحی محصول نادیده گرفته میشه. درحالیکه تاثیر ماندگاری در تجربه کاربری داره. خیلی از کاربران (بخصوص حرفه‌ای تر ها) مستقیم با URL شما تعامل میکنند. در این مقاله برخی از اصول طراحی آدرس صفحات سایت رو خدمت شما میگم. (این مطلب رو قبلا در توییتر منتشر کردم)

اولین چیز دامنه سایته. (گرچه این مورد گاهی دست ما نیست)

مشخصات یک دامنه خوب:

  1. کوتاه باشه و بدون خط تیره
  2. وقتی کاربرا اونو میشنوند، همه یه‌جور انگلیسی و فارسیش رو بنویسند
  3. فارسیش، بدون اعراب‌گذاری قابل خوندن باشه
  4. در زبانهای جامعه هدف خودش، معنی بدی نده (مثلا شبیه برند kiri نباشه که وقتی خواست وارد بازار ایران بشه، به kibi تغییر نام داد)
  5. برندی در کشور هدف، قبلا با اون نام شناخته نشده باشه
  6. پسوندهای طولانی (مثل .design و .news) هنوز برای کاربر عادی شناخته شده نیست. اما .com یا ir جاافتاده‌اند.
  7. صفحه اصلیتون روی ساب‌دامین نباشه. (حتی سایت شناخته شده ای مانند دلیشس که آدرسش del.icio.us بود هم مجبور شد بالاتره به دامنه delicious.com تغییر کنه. پس از ابتدا درست انتخاب کنید، که هزینه تغییرات کمتری در آینده گریبانگیر شما بشه.

طراحی URL در وب اپلیکیشن ها:

  1. آدرسهاتون به کوچک و بزرگی حروف حساس نباشند. مگر برای صفحات موقت که قرار نیست کاربر بعدا دوباره بهشون مراجعه کنه. (خروجی برخی از hash generator ها، بصورت case sensitive است که استفاده‌شون بعنوان unique ID در آدرس های ماندگار سایت صحیح نیست.)
  2. هنگام تولید id یونیک در برنامه، از کوتاه‌ترین ترکیب استفاده کنید تا urlتون طولانی نشه. (سایت نلیسن-نورمن میگه اندازه کل URL بهتره زیر ۸۰ کاراکتر باشه). ترکیب ۵ تایی اعداد و حروف انگلیسی (که جمعا ۳۶ کاراکترند) ۶۰ میلیون id ایجاد میکنه و ترکیب ۷ تایی ۷۸ میلیارد! (۳۶ به توان ۷) آیا این مقدار ID برای هر قسمت از سایت شما کافی نیست؟
  3. هنگام استفاده از کامپوننت GridTable در وب اپلیکیشن ها؛ اگر کلیک روی هر row منجر به باز شدن جزییات اون row (آیتم) همراه با رفرش صفحه میشه، سطر ها رو با تگ a پیاده سازی کنید (نه با جاوااسکریپت) تا کاربر بتونه چند تا از اونها را همزمان و در new tab های مختلف باز کنه.

طراحی URL در سایتهای محتوامحور:

  1. صفحات محتوا (در پیاده‌سازی) باید Stateless باشند و با ارسال آدرس صفحه برای دیگران، دقیقا همون صفحه با همون محتوا باز بشه. پس استفاده از آی‌فریم یا لود آجاکسی محتوا در این صفحات ممنوعه!
  2. لینکهای شکسته یعنی از دست دادن یوزر؛ پس لینکهایتان را باید تا ابد زنده نگه دارید. حتی اگر سیستم مدیریت محتوای سایت را عوض کردید و لینکهایتان تغییر کردند، با روشهای فنی ممکن، آدرسهای قبلی را به آدرس های جدید فوروارد کنید تا کاربرانی که لینک را بوکمارک کرده اند، ناامید نشوند.
  3. یک URL خوب باید قابل حدس زدن باشد. مثلا برای contact یا support همین یک کلمه پس از اسم دامین کافیست. (سعی کنید آدرسهاتون بدون پسوند باشند مثلا پسوند .html یا .aspx نداشته باشند. این موارد برای کاربران بهتر در ذهن میمونه و برای سئو گوگل هم امتیاز بالاتری داره)
  4. بهترین آدرسدهی (از دید کاربر) اینه که همانطور که sitemap خود را می‌چینید، با همان آدرس‌دهی URL را ایجاد کنید. مثلا: موسیقی > ایرانی > ابی> ترانه34 در سایت مپ. و در آدرس هم music/Iranian/Ebi/34 و اگر کاربر مثلا 34 را از انتهای آدرس پاک کرد و اینتر زد، او را به صفحه ترانه های ابی ببرید… و اگر Ebi را هم پاک کرد او را به دایرکتوری موسیقیهای ایرانی ببرید.
  5. وجود اسلش در انتهای URL باید اختیاری باشه و اگر کاربر اون را زد یا نزد باید به یک صفحه با آدرس canonical برسه. (این را با کد باید کنترل کنید)
  6. استفاده از کاراکترهای فارسی در URL برای SEO مفیده، اما تجربه کاربر را خراب میکند چون آدرس طولانی و ناخوانا میشه. (راه جایگزین این است که معادل انگلیسی را بجای متن فارسی در آدرس به کار ببرید)
  7. طراحی URL صفحه سرچ: وقتی کاربر چیزی رو سرچ میکنه، کلمه ی موردِ سرچ را در URL بصورت Query string بیارید. تا اگه لینک جستجوش را برای دوستش فرستاد، دوستش هم بتونه دقیقا همون محتوا و نتایج رو مشاهده کنه. پس استفاده از روش Post در صفحات سرچ، گناه کبیره‌ست. مگر در سرچ WebApp ها که ممکنه اصلا URL رو نشون کاربر ندید (در برنامه های موبایل) یا ممکنه سرچ درون برنامه ای باشه که اصلا امکان ارسال لینک برای دیگران فراهم نیست.

برای یادگیری بیشتر در حوزه طراحی محصول، توییتر منو دنبال کنید. اونجا مطالب کوتاه آموزشی رو مینویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *