
در دو سال گذشته، سرویس اسنپچت قابلیت استوری را اضافه کرد و بعد اینستگرام و بعد فیسبوک و واتساپ و Line و یوتیوب و حتی Airbnb و بقیه نیز اضافه کردند.
در این پست، دلایل محبوبیت استوریها رو از منظر تجربه_کاربری بررسی میکنم. بی دلیل نیست که روزانه نیم میلیارد استوری در اینستا دیده میشه!
۱. اگر امروز نبینی از دستش میدی!
احساس ِ از دست دادن (miss) چیزیه که در استوری هست و باعث محبوبیتش میشه. بشر هر چیزی رو که محدود میشه رو میخواد. فروشگاههای اینترنتی از این قانون روانشناسی برای افزایش فروش استفاده میکنند. مثلا تبلیغی شبیه «۴۰ درصد تخفیف، فقط تا امشب» را زیاد دیده اید. این مساله فروش رو چند برابر میکنه و شما رو مجبور میکنه چیزی رو بخرید که شاید چندان هم نیازی بهش نداشته اید.
۲. فول اسکرین!
این از منظر UX خیلی مهمه. چون اولا جلوی interrupt ها رو میگیره (مث نوتیف) و ثانیا Borderless بودنِ تصاویر، احساس واقعی بودن و نزدیکی بیشتری به بیننده میده. مثال: آقای McWade یکی از اساتید طراحی گرافیک، پیشنهاد میکنن که حاشیه ها رو برای زنده سازیِ طرح های گرافیکی حذف کنید. نمونه اش در این طرح از ایشون کاملا مشهود است:

۳. موقته، پس بزن بره!
موقتی بودن استوری، به آدمها این حس رو میده که بدون وسواس زیاد، “زودتر” عکس یا ویدئو رو منتشر کنن. درحالیکه برای انتشار پست ها دقت بیشتری میکنند. همین باعث میشه استوریها خودمونی از کار در بیاد و جذابتر شن. و این باعث میشه تا درگیر (engage) کردن کاربر با موفقیت انجام شه! و تمام!
۴. فقط ۱۵ ثانیه است
کوتاه بودن استوری ها این چراغو در ذهن ما روشن میکنه که دیدن اونا زمان زیادی نمی بره و مغز راحتتر ترغیب میشه به سمتشون بره و هدف طراح تجربه کاربری برآورده شده 🙂 پس دفعه بعد که فیچری مثل استوری، viral شد، بجای غر زدن بهتره تحلیلش کنیم تا دلایل موفقیتش رو پیدا کنیم.
۵. گوشیتو نچرخون!
تمام محتوای ویدیویی که از زمان ابداع سینما و تلویزیون و کامپیوتر و موبایل تولید شدهاند، همواره landscape بوده و کاربران مجبور به چرخاندن گوشیشون هستند (که کاری زجرآوره). اما استوری منجر به ایجاد یک استاندارد جدید در orientation ویدیو شد و محتوای ویدیویی رو بازتعریف کرد. حالا ما میلیونها صفحه و پیج داریم که محتوای تخصصی و عمومی بصورت عمودی تولید میکنند.

این بازی، یه جورایی شاخ و شونه کشیدن فیسبوک برای یوتیوب بود. چون بازار ویدیو دردستان گوگله و حالا فیسبوک دنیایی از محتوای تصویری داره که می تونه تا حدی در رقابت با یوتیوب خودی نشون بده.