دوازده قانون روانشناسی که باید در طراحی تجربه کاربری بدانید

روانشناسی طراحی

روانشناسی و مباحث علوم شناختی، امروزه در طراحی تجربه کاربری از جایگاه خاصی برخوردار است. اگر شما بدانید که مغز چگونه کار میکند، بهتر می توانید برایش محصولاتی جذاب و کارا طراحی کنید.

این قوانین روانشناسی به شما کمک میکنند که محصولاتی طراحی کنید که از نظر کاربران جذاب تر، قابل استفاده تر و کاربردی تر باشند.

1. قانون Hick: با افزایش گزینه های قابل انتخاب برای کاربر، زمان تصمیم‌گیری کاربر (مثلا هنگام کلیک روی یک محصول و انجام خرید) افزایش پیدا میکنه. ( و این خوب نیست)

2. قانون Fitts: کاربران روی دکمه های بزرگتر که نزدیکتر هستند، زودتر کلیک میکنند تا دکمه های کوچک/دور (پس دکمه call-to-action را برجسته تر کنید):

3. قانون Jacob: کاربران بیشتر وقتشان را در دیگر سایتها می گذرانند و ترجیح میدهند سایت شما هم کارکردی شبیه دیگر سایتها داشته باشد:

4.قانون Pragnanz: قانون پراگنانز میگه که ذهن شما تصاویر مبهمی رو که می بینه، تا جای ممکن ساده و قابل فهمش میکنه برای خودش. (این قانون به اصول باز می گردد)

5. قانون شباهت Similarity: المان هایی که شباهت ظاهری بیشتری نسبت به هم دارند، مرتبط به نظر می رسند.

6. قانون مجاورت (Proximity): اشیایی که نزدیک هم چیده میشوند، مرتبط به هم بنظر میایند.

7. قانون Miller: یک انسان نرمال می توانید 7 چیز را در حافظه بلادرنگ خود نگه دارد. (این قصیه در طراحی #فروشگاه_اینترنتی که کاربر در حال مقایسه ویژگی‌های چند محصول است اهمیت ویژه ای داره)

8. اصل Pareto : معمولا 20% علت ها باعث ایجاد 80% رخدادها میشوند:

9. قانون Parkinson: قانون پارکینسون مفهومی رایج در است و مضمون آن این است که «هر کار به اندازه زمانی که برای آن تخصیص داده شده طول می‌کشد.» (یعنی اگر برای یک کار یک هفته وقت اختصاص بدهیم، آنرا یک هفته طولش میدیم و اگه 2 روز وقت داشته باشیم ، دو روزه جمعش می کنیم)

10. اثر Serial-position: یه روانشناس آلمانی به نام Hermann Ebbinghaus متوجه شد که مغز هنگام مواجهه با چند آیتم که در یک سری قرار دارند، مورد اول و آخر را بهتر به یاد می آورد!

11. اثر Von Restorff: وقتی چند آیتم شبیه هم هستند، اونی که از دیگران متمایز است بهتر به خاطر ما می مونه.

12. اثر زایگارنیک (Zeigarnik): انسان ها کارهای نیمه تمام را بهتر از کارهایی که به اتمام رسانده اند به خاطر میاورند و خلاصه ذهن درگیرشون می مونه. (مقاله مرتبط)

این پست را در توییتر هم منتشر کردم. اگر عضو توییتر هستید، می تونید توییتر منو دنبال کنید
(منبع این پست).

2 نظر برای “دوازده قانون روانشناسی که باید در طراحی تجربه کاربری بدانید

  1. درود بر شما

    متاسفانه بین خیلی از موارد ذکر شده و طراحی کاربری یا تجربه کاربری، نمی تونم ارتباطی رو پیدا کنم و ربط بدم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *