شاید برای شما جالب باشد بدانید که سیستم های مدیریت محتوایی هستند که دیتابیس (به شکلی که ما میشناسیم) ندارند. اما این سیستم های مدیریت محتوا چگونه کار می کنند؟ و کاربرد آنها چیست؟ و چرا با پیشرفت دیتابیس ها، چنین CMS هایی بوجود آمده اند؟
سیستم های مدیریت محتوای بدون دیتابیس چگونه کار می کنند؟
شاید اسم بدون-دیتابیس برای این CMS ها کمی نامناسب باشد. چون بالاخره هر نرم افزاری اطلاعات خود را جایی ذخیره میکند. این CMS ها از سیستم های دیتابیس فایلی استفاده میکنند. برخی از آنها اطلاعات را در داخل فایل معمولی text ذخیره میکنند و برخی دیگر از فایلهای ساختاریافته مانند XML یا flat-file-db استفاده میکنند که داده ها را در فرمت خاصی که قابل بازیابی باشد در یک فایل ذخیره میکنند و در مواقع لازم در سایت نمایش میدهند.
کاربرد سیستم های مدیریت محتوای بدون دیتابیس چیست؟
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که سایت یا نرم افزاری طراحی کنید که فقط یکی دو صفحه اش هر از چند گاهی نیازمند تغییر باشد. مثلا ماهی یکبار. در این موارد شما می توانید دیتابیس را کنار بگذارید و از cms های بدون دیتابیس استفاده کنید. کار این سیستم ها این است که محتوای صفحه را در فایل ذخیره کنند و در زمان لازم، روی صفحه نمایش دهند. با استفاده از این CMS ها بجای ایجاد صفحات استاتیک، شما همچنان سایتی داینامیک تحویل مشتری خود میدهید و هم از مزایای cms سبک بهره مند می شوید.
مزایای cms های بدون دیتابیس:
- سادگی در طراحی و برنامه نویسی : کدنویسی بدون وجود SQL بسیار ساده تر است. هم چنین در صورتی که نیاز به نصب مجدد یا انتقال هاست داشته باشید، کارتان بسیار ساده خواهد بود.
- استفاده از حداقل منابع و دریافت کارایی استاندارد: در برنامه نویسی سعی کنید از چیزی که لازم نیست (حتی اگر آن چیز دیتابیس باشد) بیخود در پروژه استفاده نکنید. بسیاری از وب سایتهایی که از CMS هایی نظیر جوملا و وردپرس استفاده میکنند، با یک CMS بدون دیتابیس هم قابل راه اندازی هستند. پس لازم نیست در هر پروژه کوچکی، دیتابیس قدرتمندی مانند mySQL را درگیر کنید.
- کاهش هزینه ها: هاست هایی که از دیتابیس پشتیبانی نمی کنند معمولا ارزان تر هستند.
معرفی چند CMS بدون دیتابیس رابطه ای:
1 – GetSimple : اوپن سورس و به زبان PHP است. راه اندازی اش راحت است. پس از نصب وارد آدرس /admin شوید. تا به بخش مدیریت cms دسترسی پیدا کنید. امکان افزودن پلاگین و قالب نیز دارد. اگر به مشکلی بر خوردید به سایتش مراجعه کنید. مطالب مفید و کاملی درباره این برنامه در سایتش موجود است.
2 – CMSimple: اوپن سورس و به زبان PHP است. این cms نیز مانند قبلی، از پلاگین و قالب پشتیبانی میکند. همچنین اگر میخواهید با آن وبلاگ راه بیندازید یک پکیج آماده بنام CMSimpleBlog دارد که کارتان را سریع تر خواهد کرد. چون کار خود CMS های بدون DB فقط ایجاد صفحات و ذخیره آنها است. اما اگر یک وبلاگ بخواهید، باید کمی آنرا تغییر دهید که خوب CMSimple قبلا این کار را برای شما کرده است.
3- pico : اوپن سورس و به زبان PHP است. از تم و پلاگین پشتیبانی میکند و پلاگین های خوبی دارد. حتما سری به صفحهپلاگین های این برنامه بزنید.
4- FlatPress : اوپن سورس و به زبان PHP است . این CMS بر خلاف قبلی ها، پیشفرض خود را بر روی ایجاد وبلاگ قرار داده است. flatpress یک موتور ساخت وبلاگ بدون دیتابیس و برپایه فایل است. هر پست شما در یک فایل متنی ذخیره خواهد شد. از پلاگین و تم و ویجت هم پشتیبانی میکند.
5- pivotX : اوپن سورس و به زبان PHP است. این CMS هم از نسخه بدون دیتابیس و هم از نسخه mySQL پشتیبانی میکند.امکانات خوبی دارد و از پلاگین و تم نیز پشتیبانی میکند. همچنین امکان مدیریت چندین وبلاگ را با یکبار نصب بهتون میده .
6- RazorCMS : اوپن سورس و به زبان PHP است. امکانات حرفه ای زیادی دارد. از جمله مدیریت دسترسی کاربران، امکان محدود کردن IP های مزاحم، مدیریت فایل، منوهای چند طبقه و …
7- GuppY : اوپن سورس و به زبان PHP است. با استفاده از HTML5 و CSS3 طراحی شده است. امکانات راه اندازی بخش اخبار، مقالات، وبلاگ، گالری و فروم را نیز دارد.
بجز CMS های معرفی شده، نرم افزارهای دیگری هم هستند که مثلا برای شما یک ویکیپدیای کوچک بدون دیتابیس ایجاد میکنند. مانند pmwiki یا dokuwiki یا TiddlyWiki که از فرمت ذخیره سازی فایل بجای دیتابیس استفاده میکنند. همچنین شما می توانید خودتان با استفاده از یک زبان برنامه نویسی تحت وب مانند asp.net یا php ، یک CMS ساده بدون دیتابیس درست کنید و داده های خود را در فایل روی سرور ذخیره و بازیابی کنید.
ببخشید حالا از بین اینا کدوم بهتر و راحت تر است؟ زبان فارسی را هم پشتیبانی می کنند دیگه؟